Det tager kun 2 minutter: 5 simple tricks til bedre søgninger som du blot vil ærgre dig over at der ikke var nogen der havde fortalt dig om noget før.

[su_pullquote align=”right”]I can’t access the internet from this computer, I haven’t downloaded Google yet.[/su_pullquote]

Der findes sandsynligvis ikke én eneste dansker mellem 5 og 75 år som ikke har hørt om Google, og Googles søgemaskine er da også den ubestridte konge blandt søgemaskinerne på nettet. Hele 97% af de søgninger vi danskere foretager, sker på Google.

At Googles søgemaskine har opnået en så massiv dominans, er der selvfølgelig flere grunde til. Men den væsentligste grund er nok, at Google simpelthen har lavet en virkelig god søgemaskine, der er uovertruffen til at give os relevante og brugbare resultater på vores søgninger.

Selv om en meget stor del af befolkningen således benytter Google på mere eller mindre daglig basis, er det faktisk mere reglen en undtagelsen, at de folk jeg møder i min dagligdag, slet intet kender til alle de små hjælpefunktioner som Google har indbygget. Hjælpefunktioner som ellers kan spare brugeren for både tid og frustrationer.

 

1. Brug ikke Google hvis du ved hvilken side du vil besøge

Dette første tip er temmelig basalt, men jeg har valgt at tage det med, fordi jeg igen og igen ser folk spilde en masse unødvendig tid på denne dårlige vane.
Hvis du ved hvilket website du vil besøge, fx Politiken.dk, så lad være med først og gå ind i Google og skriv “Politiken” eller “Politiken.dk” i søgefeltet, for derefter at klikke på det øverste link i søgeresultaterne der kommer frem. Skriv i stedet url’en (Politiken.dk) i browserens adressefelt, så du kommer direkte ind på Politikens hjemmeside. Ved at benytte Google til at søge efter specifikke hjemmesider som man burde kunne gætte sig til webadressen på, spilder man hurtigt 10-20 sekunder hver eneste gang man skal ind på en ny hjemmeside. Og det bliver altså til RIGTIG mange sekunder i længden!

 

2. Tilføj negative søgeord til din søgning

Ofte vil det du søger på være nært beslægtet med noget, som du absolut ingen interessere har i, hvilket kan give en masse ubrugelige søgeresultater. Heldigvis er hjælpen nær. Alt hvad du skal gøre er at tilføje det du ikke er interesseret i som et såkaldt “negativt søgeord”. Det gør du ved at tilføje ordet i din søgestreng, men med et minus (-) foran.

Hvis jeg eksempelvis er på jagt efter en ny vaskemaskine, men har haft dårlige erfaringer med vaskemaskiner fra Bosch, så kan jeg søge på tilbud vaskemaskine -bosch for at finde søgeresultater hvor ordene tilbud og vaskemaskine indgår på siden, men hvor Bosch ikke indgår. Dermed får jeg hurtigt og nemt sorteret tilbud på Bosch-vaskemaskiner ud af søgeresultatet.

 

3. Sæt din søgning i citationstegn

Hvis du søger på et citat, en sangtekst eller et specifikt produkt, så sæt din søgning i citationstegn. Dermed fortæller du Google, at du kun er interesseret i at få søgeresultater hvor ordene du har indtastet, fremgår som en samlet sætning.

 

4. Brug søgeværktøjerne til at filtrere din søgning

Ved hjælp af en række faner lige over søgeresultaterne, giver Google mulighed for at man udover tekst, også kan søge efter bl.a. billeder og videoer. Den del vidste du sikkert godt. Men gør du også brug af fanen Søgeværktøjer, umiddelbart til højre for billed- og videosøgningsfanerne? Hvis ikke, så snyder du dig selv.
Klikker man på Søgeværktøjer, så kommer der en række filtre frem som kan hjælpe dig med at finde frem til det du søger efter. Er det fx en flere år gammel artikel omhandlende en bestemt begivenhed du har svært ved at finde, så prøv at bruge dato-filteret til at indsnævre din søgning til kun at vise tekster som er publiceret inden for det definerede datointerval. Ligeledes kan du filtrere på bl.a. sprog og lokation, og hvis du søger efter billeder eller videoer, så kan der filtreres ud fra fx længden på videoen, eller billedets opløsning.

 

5. Brug “sikre” søgeord

Foretager man en søgning på Google, er det ofte fordi man er på jagt efter et svar på et spørgsmål. Men kender du det med at man er i tvivl om hvilke søgetermer man skal bruge for at finde frem til svaret? I så fald er det en god idé at starte med at søge på ord og sætninger som du er sikker på må indgå i teksten på den side som indeholder svaret.

Et lille eksempel: Forleden kom jeg kørende over Langebro i København, og så en kæmpemæssig kran på en pram i havnen, som var ved at løfte et eller andet. Jeg havde ingen idé om hvad det var kranen var ved at montere, så jeg gik ind på google og indtastede følgende ord: kran langebro københavn havn. Umiddelbart ingen brugbare søgeresultater, men til gengæld en masse henvisninger til sider der var flere år gamle. Jeg benyttede derfor søgeværktøjerne til at filtrere resultaterne, så jeg kun fik vist resultater fra den seneste uge. Her er hvad der efterfølgende kom frem som 3. søgeresultat:

Søgeresultat for "kran langebro københavn havn"

Jeg fandt svar på hvad kranen lavede i havnen.
Nysgerrig? Find svaret her.